Ciasto malinowy puszek

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe przekładane prostym kremem na bazie mascarpone z mnóstwem świeżych malin. Po schłodzeniu, ciasto rozpływa się w ustach :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    1 płaska łyzka proszku do pieczenia
    160 g mąki pszennej

    poncz:
    150 ml wody
    1 płaska łyżka wody

    krem:
    250 ml mascarpone
    600 ml kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    ok. 400 g świeżych malin
    ok. 8 kostek gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Ciasto malinowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.
  • 2. poncz:
    Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.
  • 3. masa:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
    1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.
  • 4. Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować