Budyniowo- kisielowy bananowy puszek

  • wyświetlono: 3050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 40 |
  • polecenia: 2

Moja córka uwielbia banany, stąd wiele moich przepisów, z tymi owocami. To ciasto jest wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

  • 50min

Składniki

Ciasto z budyniem i kisielem:
115 g kisielu cytrynowego w proszku, bez cukru
115 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
7 dużych, wiejskich jajek
250 g cukru
cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki pszennej, typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego

Ponadto:
3 duże, dojrzałe banany
kokos lub cukier puder z wanilią- do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowo- kisielowy bananowy puszek

  • ucieranie biszkopta, dodawanie kisielu1. Wykonanie ciasta:
    Ubijamy białka ze szczyptą soli- na gęstą pianę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Powoli wbijamy po 1 żółtku. Wsypujemy kisiel i budyń.
  • ubijanie biszkopta2. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy olej. Lekko miksujemy.
  • pokrojone banany3. Banany myjemy, obieramy ze skórki,. Kroimy w grubszą kostkę.
  • dodawanie bananów do biszkopta4. Banany dodajemy do ciasta. Mieszamy całość łyżką.
  • ciastow formie posypane kokosem5. Blaszkę 23 x33 wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto.
  • upieczony biszkopt kisielowo- budyniowy z bananami6. Ciasto pieczemy w temp. 160 stop. przez ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • upieczony biszkopt budyniowo- kisielowy posypany pudrem7. Pozostawiamy ciasto na chwilkę w formie. Wtedy wyjmujemy i zdejmujemy pergamin.
    Gorące ciasto posypujemy pudrem, jeśli nie posypaliśmy przed pieczeniem- kokosem.
  • pokrojone ciasto kisielowo- budyniowe z bananami8. Po ostygnięciu, ciasto kroimy na małe kwadraty i podajemy na ozdobnym talerzyku.
  • ciasto budyniowo- kisielowe z bananami9. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Budynie i kisiele mogą mieć rózne smaki, w zależności od owoców.
W sezonie możemy wykorzystać owoce inne.
Wierzch ciasta przed pieczeniem, możemy obsypać kokosem.
Jeżeli banany opadną na dno, można po upieczeniu ciasto odwrócić, czyli dół będzie górą.
Aby temu zapobiec warto je obsypać przed pieczeniem budyniem lub kokosem.
Ciasto jest puszyste, leciutkie, aromatyczne. Doskonałe do kawki, herbaty.
Na podwieczorek- dla dzieci.
Możemy je zabrać na wycieczkę, czy piknik.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bananykisielbudyńkokosdla dziecimój pomysłna piknikna przyjecie na powietrzutaniszybki przepispuszysty wypiekłatwe wykonanieciasto biszkoptowe z owocamina przyjęcie rodzinnesłodycz do kawkisłodka przekąska na podwieczorek

Komentarze

Podobne przepisy

niebiański puch

Dodane przez: Aninka88

Niebiański puszek

lekkie ciasto przekładane masą...

Babka Puszek

Dodane przez: Paulina16621

Babka Puszek

Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym...

puszek

Dodane przez: klementynka

cytrynowy puszek

Kwaśny dżem porzeczkowy przełamuje...

babki z puszki

Dodane przez: anta19

Babeczki z puszki

Jeżeli nie macie małej foremki...

ser

Dodane przez: latty

sernik puszek

pyszny sernik puszysty jak chmurka

Biszkoptowy puszek

Dodane przez: SLONCE

Biszkoptowy puszek

Ciasto zrobione z potrzeby chwili,jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE