Ciasto MASZA - mannowiec jeżynowo-malinowy z białą czekoladą

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Może zabrzmi to dość infantylnie, ale uwielbiam Maszę, tę małą dziewczynkę w sukience i chusteczce koloru jeżynowego. Odcinek ,, Masza i kasza,, ma na YouTube 4 miliardy odsłon. Ja postanowiłam zrobić ciasto z kaszą w kolorze jeżynowym. Wyszło pyszne.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g jeżyn
    100 g malin
    700 ml mleka
    3 łyżki kaszy manny
    3 łyżki cukru
    galaretka owoce leśne
    12 herbatników maślanych
    4 łyżki dżemu jagodowego ( mój własnej roboty )
    50 g białej czekolady
    łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    jeżyny, maliny, borówki do dekoracji
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto masza - mannowiec jeżynowo-malinowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny i maliny zagotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sito, zrobić mus.
    Na mleku ugotować kaszę z dodatkiem cukru i musu owocowego. Dodać do gorącej kaszy galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka się rozpuści.
    Foremkę ( 24x9x7 wysokości) wyłożyć folią spożywczą. Na dno ułożyć 4 herbatniki. Na herbatniki wylać kaszę. Jeśli gorąca, to odczekać chwilę i ułożyć na wierzchu warstwę herbatników. Posmarować dżemem jagodowym i ponownie ułożyć herbatniki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na noc w lodówce.
    Wyjąć ciasto, przykładając deskę i obracając formę do góry dnem. Zdjąć formę i folię. Obrócić ciasto, tak, żeby warstwa z dżemem jagodowego były na dole. Pokroić na 4 kawałki.
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki masła i soku z cytryny. Wierzch każdej kostki polać czekoladą i udekorować jeżynami, malinami, borówkami i miętą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować