Aromatyczne, wilgotne i mięciutkie w środku babeczki pomarańczowe z dodatkiem białej czekolady. Idealne jako słodka przekąska na długie jesienne wieczory.
Babeczki pomarańczowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórkę pomarańczową wymieszać z cukrem w dużej misce, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól i wymieszać dokładnie.
2.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać roztopione i przestudzone masło, śmietanę, mleko, sok pomarańczowy i wymieszać wszystko dokładnie rózgą kuchenną.
3.Do suchych składników dodawać stopniowo otrzymaną masę i wymieszać do połączenia składników.
4.Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Nakładać po 1 łyżce powstałej masy, następnie na środku każdej babeczki położyć kostkę białej czekolady i ponownie przykryć 1 łyżką masy.
5.Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut lub do suchego patyczka. Przestudzić przez kilka minut w foremce, następnie wyjąć na kratkę.
6.Pół tabliczki białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Roztopioną czekoladą polewać babeczki, następnie posypywać skórką otartą z pomarańczy.
Komentarze