Deser malinowa chmurka w pucharkach (bez pieczenia)

4.06 (18 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny deser wzorowany na cieście o tej samej nazwie. Idealny na lato.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g maślanych herbatników
    1 galaretka malinowa
    250 g malin
    40 g mini bez
    3 łyżki płatków migdałowych
    Krem:
    250 ml śmietanki 30%
    125 g mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
    Dodatkowo:
    świeża mięta (opcjonalnie - do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.06 (18 ocen)

Deser malinowa chmurka w pucharkach (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawać ser mascapone i krótko ale dokładnie zmiksować, tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć w malakserze na piasek. Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka. Kilka malin zostawić do dekoracji. Pozostałe (jeśli są większe) pokroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. Na zastygniętą galaretkę dać krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.

Porady

Aby galaretka szybciej stężała, można rozpuścić ją w 200 ml gorącej wody, następnie dodać 200 ml wody zimnej i wstawić na jakiś czas do lodówki, kontrolując, aby za mocno się nie zsiadła. Jeśli tak się stanie, naczynie należy umieścić w misce z gorącą wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować