Brownie z polewą z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto z fajną polewą.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brownie:

    200 gramów gorzkiej czekolady
    200 gramów masła
    40 łyżeczek cukru
    5 jajek
    20 łyżeczek mąki pszennej typ 450

    Polewa:

    500 gramów serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Brownie z polewą z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (około 5 minut na średnich obrotach). Następnie dodawać po 1 jajku nie przerywając miksowania. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie połączyć składniki. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia formy 24 x 32 cm.
  • 2. Przygotować polewę: serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Polewę wyłożyć na ciasto. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 3. Nie wyjmować ciasta zaraz po upieczeniu tylko wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy już całkowicie ostygnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w kwadratowe porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować