Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem

  • wyświetlono: 1290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was coś naprawdę obłędnie pysznego :) Połączenie intensywnie czekoladowego ciasta z delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowanego przepysznym wiśniowym żelem.

AnkaFiranka
  • 25 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Brownie:

200 g masła
300 g czekolady (2 x gorzka, 1 x mleczna)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
Żel z wiśni:

1 słoik frużeliny wiśniowej (ok. 300 g )
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem

  • 1. Brownie
    Do rondelka przekładamy masło i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Do gorącego masła dodajemy posiekaną czekoladę, podgrzewamy przez chwilę i odstawiamy na bok. Po ok. 5 minutach mieszamy łyżką aż do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Ponownie odstawiamy do ostudzenia.

    Do dużej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je kuchenną (nie ubijamy). Dodajemy ekstrakt z cytryny, cukier, szczyptę soli i lekko ciepły sos czekoladowy. Wszytko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Masę czekoladową przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub formy o zbliżonych wymiarach) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w temperaturze 170 ºC (bez termoobiegu) przez około 30 minut. Studzimy.
  • 2. Krem
    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, ekstrakt z cytryny i cukier miksujemy przez chwilę w wysokiej misce. Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy jeszcze 2 łyżki kremu i znowu mieszamy obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałego kremy i natychmiast ubijamy do połączenia składników. Krem od razu wykładamy na brownie i równamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 3. Żel z wiśni

    Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do przestudzonej żelatyny dodajemy zawartość słoika z frużeliną wiśniową. Na krem wykładamy gęstniejącą frużelinę. Ciasto wkładamy do lodówki.

    Schłodzone ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem (brownie twardnieje w lodówce).

Porady

Jeśli nie macie wiśniowej frużeliny możecie ją zastąpić dobrej jakości dżemem lub wiśniami w syropie wymieszanymi z wiśniową galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladabita śmietanaWiśniemascarponebrownieśmietana kremówkaprzekładanez wiśniamiwiśniowe ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Oszukany sernik

Dodane przez: zzewa

Oszukany sernik z serka mascarpone i jogurtu

Oszukany sernik czyli sernik z...

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,...

Brownie z cukinią

Dodane przez: deszczowa06

Brownie z cukinią- dietetycznie i bez tłuszczu

Dla diabetyków, dla odchudzających...

image-1skvcqg

Dodane przez: KuchniaPoli

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: 2milutka

Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i...

Letnia poezja smakowa. Najlepiej...

Pyszna rolada.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada z mascarpone i truskawkami

Pyszna i bardzo delikatna rolada.Pachnąca...