Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem

  • wyświetlono: 1648 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was coś naprawdę obłędnie pysznego :) Połączenie intensywnie czekoladowego ciasta z delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowanego przepysznym wiśniowym żelem.

AnkaFiranka
  • 25 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Brownie:

200 g masła
300 g czekolady (2 x gorzka, 1 x mleczna)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
150 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
Żel z wiśni:

1 słoik frużeliny wiśniowej (ok. 300 g )
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem

  • 1. Brownie
    Do rondelka przekładamy masło i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Do gorącego masła dodajemy posiekaną czekoladę, podgrzewamy przez chwilę i odstawiamy na bok. Po ok. 5 minutach mieszamy łyżką aż do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Ponownie odstawiamy do ostudzenia.

    Do dużej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je kuchenną (nie ubijamy). Dodajemy ekstrakt z cytryny, cukier, szczyptę soli i lekko ciepły sos czekoladowy. Wszytko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Masę czekoladową przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub formy o zbliżonych wymiarach) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w temperaturze 170 ºC (bez termoobiegu) przez około 30 minut. Studzimy.
  • 2. Krem
    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, ekstrakt z cytryny i cukier miksujemy przez chwilę w wysokiej misce. Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy jeszcze 2 łyżki kremu i znowu mieszamy obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałego kremy i natychmiast ubijamy do połączenia składników. Krem od razu wykładamy na brownie i równamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 3. Żel z wiśni

    Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do przestudzonej żelatyny dodajemy zawartość słoika z frużeliną wiśniową. Na krem wykładamy gęstniejącą frużelinę. Ciasto wkładamy do lodówki.

    Schłodzone ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem (brownie twardnieje w lodówce).

Porady

Jeśli nie macie wiśniowej frużeliny możecie ją zastąpić dobrej jakości dżemem lub wiśniami w syropie wymieszanymi z wiśniową galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladabita śmietanaWiśniemascarponebrownieśmietana kremówkaprzekładanez wiśniamiwiśniowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

pavlova

Dodane przez: Habibi Chi

Pavlova z mascarpone i owocami

Pyszna beza z delikatnym kremem...

CIASTO Z MALINAMI

Dodane przez: Mariola123

BISZKOPT Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE

Letnie ciasto z malinami, dzisiaj...

Ciasto z wiśniami i mascarpone

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Kiedy jeszcze sezon na wiśnie był...

Brownie z malinami i masą serową

Dodane przez: Bożena1960

Brownie z malinami i masą serową

Przygotowałam dzisiaj moje pierwsze...

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,...

kokosowiec

Dodane przez: klementynka

kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone

Jeśli tak jak ja lubicie kokos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE