Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś mam dla Was coś naprawdę obłędnie pysznego :) Połączenie intensywnie czekoladowego ciasta z delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone, udekorowanego przepysznym wiśniowym żelem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Brownie:

    200 g masła
    300 g czekolady (2 x gorzka, 1 x mleczna)
    3 duże jajka
    2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
    150 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:

    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
    2 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    Żel z wiśni:

    1 słoik frużeliny wiśniowej (ok. 300 g )
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Brownie z mascarpone i wiśniowym żelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brownie
    Do rondelka przekładamy masło i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Do gorącego masła dodajemy posiekaną czekoladę, podgrzewamy przez chwilę i odstawiamy na bok. Po ok. 5 minutach mieszamy łyżką aż do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Ponownie odstawiamy do ostudzenia.

    Do dużej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je kuchenną (nie ubijamy). Dodajemy ekstrakt z cytryny, cukier, szczyptę soli i lekko ciepły sos czekoladowy. Wszytko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Masę czekoladową przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub formy o zbliżonych wymiarach) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w temperaturze 170 ºC (bez termoobiegu) przez około 30 minut. Studzimy.
  • 2. Krem
    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, ekstrakt z cytryny i cukier miksujemy przez chwilę w wysokiej misce. Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy jeszcze 2 łyżki kremu i znowu mieszamy obserwując, czy nie ma grudek. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałego kremy i natychmiast ubijamy do połączenia składników. Krem od razu wykładamy na brownie i równamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 3. Żel z wiśni

    Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do przestudzonej żelatyny dodajemy zawartość słoika z frużeliną wiśniową. Na krem wykładamy gęstniejącą frużelinę. Ciasto wkładamy do lodówki.

    Schłodzone ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem (brownie twardnieje w lodówce).

Porady

Jeśli nie macie wiśniowej frużeliny możecie ją zastąpić dobrej jakości dżemem lub wiśniami w syropie wymieszanymi z wiśniową galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować