Ciasto dla miłośników czekolady. Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto wspaniale smakuje z delikatnym kremem z mascarpone i galaretką. Idealne na deser do popołudniowej kawy.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę o wymiarach : 24 x 28 cm
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 375 g masła
- 4 jajka
- 350 g cukru
- 225 g mąki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- galaretka krystaliczna
- 250 serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin do dekoracji
- listki mięty do dekoracji
Brownie z kremem mascarpone i kryształkami galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).
2.Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę i całość miksujemy.
3.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
4.W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i przelewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Po ostygnięciu galaretkę kroimy w kostkę.
5.Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
6.Gotowe i ostudzone ciasto kroimy na kawałki ok. 4 x 4 cm. Każdy kawałek dekorujemy kremem wzdłuż krawędzi, pozostawiając pusty środek. Na środku układamy kostki galaretki i maliny oraz dekorujemy listkiem mięty.
Komentarze