Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Na brownie z mascarpone na pewno nie tylko ja się na nią skuszę :)
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
50 g suszonej żurawiny
50g rodzynek
Brownie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło na niewielkim ogniu. Dodać czekoladę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. W większej misce połączyć mascarpone z jajkami. Dodać cukier, przestudzoną masę maślano-czekoladową oraz przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli. Na koniec wmieszaj suszoną żurawinę i rodzynki.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 20 cm x 30 cm). Piec około 40 minut w 150 st. C z termoobiegem.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Udekorować według uznania.
Komentarze