Brownie z mascarpone

5 (185 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Na brownie z mascarpone na pewno nie tylko ja się na nią skuszę :)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    200 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    250 g serka mascarpone
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki kakao
    1/2 szklanki mąki
    szczypta soli
    50 g suszonej żurawiny
    50g rodzynek

    Polewa
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło na niewielkim ogniu. Dodać czekoladę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. W większej misce połączyć mascarpone z jajkami. Dodać cukier, przestudzoną masę maślano-czekoladową oraz przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli. Na koniec wmieszaj suszoną żurawinę i rodzynki.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 20 cm x 30 cm). Piec około 40 minut w 150 st. C z termoobiegem.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Kasza Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować