Brownie z solonym karmelem

4.47 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest ciężkie, wilgotne i „zakalcowate” a przede wszystkim baaardzo czekoladowe. Solony karmel nieco przełamuje słodycz wypieku. Idealny z filiżanką espresso :)
Przepis Nagelli Lowson z moimi modyfikacjami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280g masła
    280g gorzkiej czekolady
    4 jajka M lub 5 jajek L
    260g cukru
    170g mąki pszennej
    łyżeczka soli

    solony karmel:
    180 g cukru
    1 łyżka miodu
    50 ml wody
    50 g masła
    45 ml śmietany kremowki 36%
    gruboziarnista sól

    ganache czekoladowy:
    3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
    170 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Brownie z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć.
    Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
    W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C (lub chwilę dłużej). Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta.
    Solony karmel:
    W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na brownie.
    Czekoladowy ganache:
    Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
    Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować