Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, którą można zjeść na ciepło lub zimno. Parę składników, a coś zdrowego i sycącego będziemy mieć na kolację lub na lunch do pracy.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 brokuł
1 jajko
1 pomidor
100 g twarogu wędzonego
1 puszka (185 g) tuńczyka w oleju
DRESSING:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
pieprz czarny mielony
sól
suszony tymianek
Brokułowa sałatka z wędzonym twarogiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dressing rozcierając z sobą wszystkie podane składniki.
Jajko ugotować na twardo.
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować około 5 minut. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardzo zimnej wody. Dzięki temu wstrzymamy proces gotowania i zachowa intensywny, zielony kolor. Różyczki brokuła rozłożyć na talerzu, dodać pokrojonego pomidora, jajko, rozdrobniony tuńczyk i rozkruszony twaróg. Na końcu sałatkę polać dressingiem i można podawać. Smacznego :)
Komentarze