Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym

4.47 (189 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prawdziwa uczta dla wielbicieli ryb i amatorów zdrowych, kolorowych i pysznych posiłków. Lekko słodki, musztardowy dressing świetnie podkreśla wyrazisty smak wędzonego na gorąco łososia. Pyszne, soczyste pomidory idealnie współgrają ze smakiem ryby, a dzięki dodatkowi jajka sałatka stanowi pełnowartościowy, pożywny posiłek .

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g roszponki
    125 g (łagodnego) łososia wędzonego na gorąco
    12 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
    1/4 czerwonej papryki
    2 jajka na twardo
    1 mała czerwona cebula
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżeczki czarnego sezamu
    Dressing:
    5 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
    2 łyżeczki musztardy miodowej
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1/2 łyżki octu jabłkowego
    sól himalajska (lub zwykła) - do smaku
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Jajko Przekąski

Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dressingu dokładnie połączyć. Odstawić. Na talerzu ułożyć roszponkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na połówki pomidorki, jajka pokrojone na pasterki oraz krążki cebuli. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia. Całość posypać sezamem i podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować