Prosta, a zarazem bardzo smaczna sałatka z brokułem, kolorowymi pomidorkami i jajkiem. Polana ciekawym dressingiem na bazie natki pietruszki. Idealna na drugie śniadanie, lunchbox, czy lekki obiad.
Brokułowa sałatka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 10 min. Ugotowane i al'dente brokuły przełożyć do zimnej wody. W ten sposób zatrzymamy proces gotowania i zachowamy intensywny, zielony kolor. Rozłożyć na półmisku. Jajka ugotować na twardo i pokrojone na ćwiartki wyłożyć a brokuł. Ułożyć też pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną w kostkę cebulę. Oprószyć pieprzem.
2.Przygotować dressing. Natkę pietruszki zmiksować w kielichu blendera z paroma łyżkami jogurtu, oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę wymieszać z resztą jogurtu, ale już nie miksując. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy. Smacznego :)
Komentarze