Brokułowa sałatka z jajkami

4.49 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta, a zarazem bardzo smaczna sałatka z brokułem, kolorowymi pomidorkami i jajkiem. Polana ciekawym dressingiem na bazie natki pietruszki. Idealna na drugie śniadanie, lunchbox, czy lekki obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka na 2 porcje:

    1 brokuł
    3 jajka
    1 mała czerwona cebula
    6 szt czerwonych pomidorków koktajlowych
    6 szt żółtych pomidorków koktajlowych
    sól 
    pieprz czarny

    DRESSING Z PIETRUSZKI:

    1 pęczek natki pietruszki
    200 g gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Dressing

Brokułowa sałatka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 10 min. Ugotowane i al'dente brokuły przełożyć do zimnej wody. W ten sposób zatrzymamy proces gotowania i zachowamy intensywny, zielony kolor. Rozłożyć na półmisku. Jajka ugotować na twardo i pokrojone na ćwiartki wyłożyć a brokuł. Ułożyć też pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną w kostkę cebulę. Oprószyć pieprzem.
  • 2. Przygotować dressing. Natkę pietruszki zmiksować w kielichu blendera z paroma łyżkami jogurtu, oliwą i sokiem z cytryny.  Gładką masę wymieszać z resztą jogurtu, ale już nie miksując. Doprawić solą i pieprzem.
    Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować