Brokułowa sałatka z tuńczykiem

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Wiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni. Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 brokuła
    2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
    3 jajka
    10 oliwek czarnych
    1 szklanka makaronu muszelki
    5 pomidorków koktajlowych
    4 suszone pomidory
    natka pietruszki

    sos:
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1/3 puszki tuńczyka
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    4 łyżki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Brokułowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo. Makaron gotuję aldente. Brokuł dzielę na różyczki też gotuję aldente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Jedną trzecią tuńczyka przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę Dijon, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Jajka Makaron Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować