REKLAMA
Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje. Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.
Jeżeli przygotujesz moje danie, możesz być pewny, ze twoi goście będę pod wrażeniem serwowania potrawy niczym z restauracji.
Długo się zbierałam, aby samodzielnie przygotować filet z kaczki... bałam się, że nie wyjdzie perfekcyjny, idealnie wysmażony i soczysty. Niesłusznie. Tak przygotowana pierś z kaczki jest różowa w środku, soczysta i mięciutka. Idealnie komponuje się z sałatką z dużą ilością pomidorków i dressingiem.
Piersi kaczki najpierw marynuję w majeranku i w soku z limonki. Potem smażę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję pokrojoną w plastry na sałacie z granatem i lekko karmelizowaną gruszką.
Połączenie buraków i fety smakuje wybornie, tartę można podać na wykwintną kolację lub jako przystawkę. Do tarty proponuję sałatę z lekkim dressingiem.
Sycąca i bardzo smaczna, a jednocześnie zdrowa propozycja na letni obiad. Sałatka z grillowanym w marynacie na bazie ajvaru kurczakiem, do tego grillowany ser halloumi, z wierzchu chrupiący, a w środku ciągnący i pyszne świeże warzywa- kolorowe pomidorki i mini papryki. Całość wykończona dressingiem na bazie żółtek i musztardy. Palce lizać!
Ostatnio skomentowane
Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem