Botwina na zimę w słoikach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosną i latem. Jeśli chcecie zjeść taką zupę zimą, polecam zapasteryzować botwinę na zimę w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, polecam!

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny
    1 duży pęczek koperku
    1 główka czosnku

    Zalewa:

    2 i 1/2 litra wody
    2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
    2 i 1/2 łyżki cukru
    6 łyżek octu 10 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Botwina na zimę w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie [(składniki na 8 słoików (450 ml)]

    Liście botwinki i łodygi starannie umyć, następnie dość drobno pokroić. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do wyparzonych słoików nakładać po 2-3 łyżki startych buraków, następnie nałożyć pokrojoną botwinkę wraz z łodygami. Wszystko upychać w słoikach. Na górę położyć łyżeczkę koperku i przekrojone na pół czosnki. Z wody, soli, cukru i octu ugotować zalewę. Przestygniętą zalewą zalać przygotowaną botwinkę w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować