Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

  • wyświetlono: 66654 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

W sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza i niedroga, warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek

edytaha

Składniki

SKŁADNIKI na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l:
5 kg fasolki szparagowej
9-10 pełnych łyżeczek soli
9-10 łyżeczek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

  • 1. Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Z fasolki odciąć końcówki, opłukać ją i wrzucić na wrzątek, gotować 3 minuty, odlać pozostawiając wodę w której się gotowała. Fasolkę przestudzić na tyle, aby nie parząc dała się wziąć do ręki. Przestudzoną ułożyć ściśle w przygotowanych słoikach. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce soli i cukru, wlać taką ilość wody, w której się gotowała, aby fasolka była nią przykryta. Jeśli jej zabraknie, można uzupełnić wodą. Słoiki zakręcić.
  • 3. Dno szerokiego rondla wyłożyć ściereczką, ustawić w nim słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Rondel napełnić wodą ok. 3 cm poniżej zakrętek. Woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zawartości słoików. Od chwili zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Słoiki od razu wyjąć i odstawić aby jak najszybciej wystygły.
    Po upływie 24 godzin (nie mniej) ponownie pasteryzować, tym razem przez 40 minut od chwili zagotowania. Wystudzić i przenieść w chłodne miejsce

Porady

Jeśli chcemy mieć w słoikach fasolkę w kawałkach, musimy ją pokroić przed obgotowaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylafasolkafasolka szparagowadla dziecina zimęfasolka konserwowa

Komentarze

Podobne przepisy

FASOLKA SZPARAGOWA

Dodane przez: pati197799

FASOLKA SZPARAGOWA W SŁOIKACH

WYPRÓBOWANY PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

Leczo w słoikach na zimę

Dodane przez: kasik1p3

Leczo w słoikach na zimę

Warto zamknąć troszkę lata w słoiki...Dojrzewające...

fasolka

Dodane przez: Klaudia0318

Fasolka szparagowa w słoiki

Pyszna jako przekąska, do sałatek...

Leczo z fasolki szparagowej na zimę

Dodane przez: Agnieszka Rec

Leczo z fasolki szparagowej na zimę

Przepyszne leczo ze swoich warzyw...

Szczaw w słoikach na zimę

Dodane przez: Kloruś

Szczaw w słoikach na zimę

Uwielbiam zupę szczawiową, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE