Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

4.09 (289 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

W sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza i niedroga, warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l:
    5 kg fasolki szparagowej
    9-10 pełnych łyżeczek soli
    9-10 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

4.09 (289 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Z fasolki odciąć końcówki, opłukać ją i wrzucić na wrzątek, gotować 3 minuty, odlać pozostawiając wodę w której się gotowała. Fasolkę przestudzić na tyle, aby nie parząc dała się wziąć do ręki. Przestudzoną ułożyć ściśle w przygotowanych słoikach. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce soli i cukru, wlać taką ilość wody, w której się gotowała, aby fasolka była nią przykryta. Jeśli jej zabraknie, można uzupełnić wodą. Słoiki zakręcić.
  • 3. Dno szerokiego rondla wyłożyć ściereczką, ustawić w nim słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały. Rondel napełnić wodą ok. 3 cm poniżej zakrętek. Woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zawartości słoików. Od chwili zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 minut. Słoiki od razu wyjąć i odstawić aby jak najszybciej wystygły.
    Po upływie 24 godzin (nie mniej) ponownie pasteryzować, tym razem przez 40 minut od chwili zagotowania. Wystudzić i przenieść w chłodne miejsce

Porady

Jeśli chcemy mieć w słoikach fasolkę w kawałkach, musimy ją pokroić przed obgotowaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować