REKLAMA

BOTWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

wyświetlono: 23016 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Wszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku

opublikowany: 25.05.2015
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    cukier, sól do smaku
    woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę
    ocet ok łyżki
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, ma tylko zakryć botwinkę, ma

    być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru.

    Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do

    góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Maliny do słoików na zimę

Idealny lek na przeziębienia!

kategoria: Desery Przetwory sok opublikowany: 13.07.2015 | wyświetlono: 20448 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Borówka do słoików na zimę

Idealna na dolegliowości żołądkowe i biegunki ! Warto mieć ją w spiżarni!

kategoria: Desery Przetwory Dodatki opublikowany: 13.07.2015 | wyświetlono: 19914 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Młoda botwinka do słoików, na zimę

Warto zamknąć smak wiosny w słoikach. ;)

kategoria: botwinka Przetwory opublikowany: 12.06.2014 | wyświetlono: 35492 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE