Boczek pieczony w rękawie z koperkiem i natką pietruszki

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mega soczysty i delikatny,rozpływający się w buzi boczek.Idealny na kanapkę.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg boczku
    1 główka czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    odrobina majeranku
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 listek laurowy, pokruszonego drobno
    1 rękaw do pieczenia
    odrobina natki pietruszki i koperku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek pieczony w rękawie z koperkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Ząbki czosnku oczyść, a następnie przeciśnij przez praskę.Czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodaj 3 łyżeczki wody i wymieszaj. Skórę natnij w kratkę,a mięso natnij ostrym nożem. Nacięcia natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzyj całe mięso. Boczek włóż do rękawa do pieczenia i zamknij dołączonymi klipsami. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny ,aby mięso się dobrze zamarynowało i przeszło smakami. Boczek wyjmij z lodówki na 40 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso w woreczku włóż do brytfanny. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować