Boczek pieczony w rękawie z koperkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku oczyść, a następnie przeciśnij przez praskę.Czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodaj 3 łyżeczki wody i wymieszaj. Skórę natnij w kratkę,a mięso natnij ostrym nożem. Nacięcia natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzyj całe mięso. Boczek włóż do rękawa do pieczenia i zamknij dołączonymi klipsami. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny ,aby mięso się dobrze zamarynowało i przeszło smakami. Boczek wyjmij z lodówki na 40 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso w woreczku włóż do brytfanny. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. Smacznego.
Komentarze