Ciasteczka Smalcówki

4.85 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dzisiejsza moja propozycja to pyszne i kruche ciasteczka, których
głównym składnikiem jest smalec. Są proste i tanie do przygotowania. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Najlepiej smakują z marmoladą, ale można również użyć jako nadzienia konfitury czy powidła. Idealne na przekąskę. Mogą być również fajną odmiana na tłusty czwartek, ale nie tylko. Sprawdza się na każdą okazję. Jedne z moich ulubionych.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • ok. 500g mąki pszennej,
    • ok. 200g smalcu,
    • 50g świeżych drożdży,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 łyżka cukru waniliowego,
    • 2 jajka,
    • ½ szklanki śmietany 18%,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • marmolada lub gęsty dżem, konfitura, powidło
    • cukier puder,
Wystaw ocenę:

4.85 (13 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka smalcówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i chwilę ucieramy.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy dołek i wlewamy utartą masę. Dodajemy zimny smalec, siekamy nożem, a następnie rękoma zagniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Przy brzegu smarujemy marmoladą. Ciasto zwijamy dwa razy w rulon i resztę ciasta
    odcinamy. Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości, jakiej lubimy ciasteczka. Resztę ciasta również smarujemy marmoladą, zwijamy w rulon i tniemy na małe kawałki. Układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy około 30 minut w 180⁰C, powinny się ładnie zarumienić. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować