Boczek pieczony w rękawie

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1,5-2 kg surowego boczku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony w rękawie

  • 1. Zioła i przyprawy mieszamy w misce. Zalewamy olejem tak, aby uzyskać gęstą masę. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie boczek przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 60-70 minut.
    Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekw kilka chwilrękawprosty przepisdomowa wędlinaboczek pieczonydomowy boczek

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Na świąteczny stół :)

boczek pieczony

Dodane przez: justi2401

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

Kolejna smaczna, domowa wędlinka....

Boczek w aromatycznej mieszance

Dodane przez: Jola1977-1977

Boczek w aromatycznej mieszance

Może ktoś powie kalorycznie, tak...

boczek

Dodane przez: Kasja1986

Pieczony boczek w paprykowej posypce

Pyszny pieczony boczek w soku jabłkowy...

Boczek pieczony

Dodane przez: MałaMi

Pieczony boczek - domowa wędlina

Kolejna porcja domowej wędliny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE