Boczek rolowany pieczony w rękawie

4.45 (183 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczony boczek w marynacie na bazie oleju rzepakowego. Soczyste mięso, które świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek surowy 2 kg
    papryka słodka mielona 2 łyżki
    sól ziołowa 1 łyżka
    papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy 5-6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek rolowany pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek rolowany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do oleju rzepakowego dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowało.
    Wkładamy boczek do rękawa i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw u góry, aby mięso trochę się przyrumieniło.

Porady

Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu, w którym mięso się marynuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować