Boczek pieczony w rękawie

  • wyświetlono: 540 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny.

smak i uczucie
  • 20 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg boczku surowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony w rękawie

  • 1. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony.
    Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny.
    Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić trzy dziurki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
    Następnie rozciąć rękaw na górze (robić to ostrożnie, aby się nie poparzyć po rozcięciu worka) i piec jeszcze około 10-15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekwieprzowinawędlinapieczonyna kanapki

Komentarze

Podobne przepisy

boczek pieczony

Dodane przez: justi2401

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

Kolejna smaczna, domowa wędlinka....

boczek

Dodane przez: Kasja1986

Pieczony boczek w paprykowej posypce

Pyszny pieczony boczek w soku jabłkowy...

Boczek w aromatycznej mieszance

Dodane przez: Jola1977-1977

Boczek w aromatycznej mieszance

Może ktoś powie kalorycznie, tak...

Boczek pieczony

Dodane przez: MałaMi

Pieczony boczek - domowa wędlina

Kolejna porcja domowej wędliny...

Boczek pieczony z czosnkiem

Dodane przez: Kasia_S

Boczek pieczony z czosnkiem

nie ma przy nim dużo pracy a jest...

Boczek wieprzowy w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Boczek wieprzowy w słoiczku

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE