Pyszne ciasto idealne na imprezę. Dzieci za nim przepadają.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Na dużą blaszkę
Na biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo
2 duże opakowania śmietany 18% (po 400 g)
Masa bananowa:
6 dojrzałych bananów
2 galaretki o smaku wody kokosowej
Dodatkowo:
1 paczka słonych krakersów
2 tabliczki czekolady mlecznej
Biszkopt z kwaśną śmietanę i musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy aż sie rozpuści oraz żółtka. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, jeszcze gorący, przekrawamy na dwie części, na jeden blat znajdujący się w blaszce wykładamy oba opakowania śmietany, rozsmarowujemy i szybko przykrywamy drugimi blatem. Biszkopt lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia.
Masa bananowa:
Banany obieramy i blendujemy na mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy 2 suche galaretki kokosowe i lekko podgrzewamy aż galaretki sie rozpuszczą (nie gotujemy). Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć,wykładamy na górę biszkoptu, rozsmarowujemy. Na masę układamy krakersy. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch ciasta ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Zamiast bananów możemy użyć innych owoców np. Truskawek, brzoskwiń lub jabłek.
Komentarze