Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną

4.67 (15 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, a za razem bardzo smaczne ciasto z musem wiśniowym.
Delikatny biszkopt czekoladowy wiśnie z kompotu oraz galaretki do tego ubita śmietana co nam więcej trzeba, aby się zrelaksować .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy;
    jajka 5 ,
    mąka pszenna 2/3 szkl,
    cukier 3/4 szkl,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    kakao ciemne 1/3 szkl,

    Mus wiśniowy;
    kompot wiśniowy 800 ml,
    wiśnie 300 g,
    galaretki wiśniowe 2,
    żelatyna 2 łyżeczki,

    Masa śmietankowa;
    śmietana 30 % 600 ml,
    cukier puder 2 łyżki,
    serek mascarpone 250 g,

    Dodatkowo;
    czekolada deserowa 100 g,
    serek czekoladowy Philadelphia ,
Wystaw ocenę:

4.67 (15 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt czekoladowy z musem wiśniowym i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Po przygotowaniu składników białka oddzielić od żółtek.
    Następnie ubić z cukrem na sztywną masę.
    Do ubitej masy cały czas miksując dodawać żółtka.
    Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wielkość tortownicy 26 / 26 cm.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
    Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

    Mus wiśniowy:
    Wiśnie z kompotu odsączyć na sicie i zmiksować, a sok zagotować.
    Po zgotowaniu zdjąć z ognia wsypać galaretki oraz żelatynę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
    Na koniec dodać zmiksowane wiśnie.
    Odstawić do lekkiego stężenia.

    Krem śmietankowy:
    Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając serek mascarpone.

    Składanie ciasta:
    Spodni blat włożyć do tortownicy nasączyć kompotem i nałożyć tężejący mus wiśniowy rozprowadzając po całym spodzie .
    Nałożyć drugi blat wysmarować serkiem czekoladowym (u mnie Philadelphia), nałożyć krem śmietankowy.
    Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Ciasto wyjąć z lodówki udekorować rozpuszczoną czekoladą.

    Smacznego.

Porady

Wielkość tortownicy 26 / 26 cm. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czas przygotowania + czas chłodzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować