Tort czekoladowy z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej rośnie (moja tortownica ma 10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz.
Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem. Nie smarujemy pergaminu .
2.BISZKOPT:
Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
Do masy jajecznej wlać jogurt z czekoladą, olej i razem zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
3.Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Zimny wyrównać, przekroić na 4 placki. Każdy nasączyć bananowym ponczem.
4.PRZYGOTOWANIE MUSU:
Do rondelka wlać nektar. Dodać banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, żeby rozgotować banany.
Odlać szklankę musu na poncz i przecedzić przez sitko.
Pozostały nektar dokładnie rozdrobnić blenderem. Całkowicie ostudzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. lekko podgrzać i wymieszać z chłodnym musem bananowym.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, uważając aby nie przebić.
Dodać w kilku partiach do musu, delikatnie wymieszać.
5.Na paterze położyć obręcz z tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Jeśli tortownica jest niska, musimy od środka wyłożyć ją pergaminowym kołnierzem, wysokim na 10 cm. Ułożyć pierwszy biszkopt, na który wykładamy 1/4 część musu, lekko dociskamy i układamy kolejny biszkopt i mus, aż ułożymy 4 biszkopty i 4 części musu.Dokładnie wyrównać i wygładzić wierzch .
Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Z zimnego i dokładnie zastygniętego tortu zdjąć delikatnie obręcz. Jeżeli nasza tortownica jest wysoka i nie wyłożyliśmy jej od środka pergaminem, można delikatnie podgrzać bok suszarką do włosów, to powinno ułatwić jej zdjęcie.
6.Dekoracja:
Ubić na sztywno zimną śmietankę z cukrem pudrem. Obłożyć bok, wygładzić i posypać tartą, białą czekoladą.
Wierzch dekorujemy tuż przed podaniem mandarynką i pokrojonymi w plasterki bananami, skropionymi sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich ciemnieniu ; posypać tartą czekoladą.
Tort najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.
Komentarze