Tort czekoladowy z musem bananowym

4.5 (173 ocen)

  • 5 godz.

Tort polecam wszystkim miłośnikom bananów i czekolady oraz tym , którzy nie lubią ciast z ciężkim kremem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas oczekiwania ok.2 godzin najlepiej całą noc)

    BISZKOPT CZEKOLADOWO-JOGURTOWY


    10 jajek
    300 g cukru (drobnego)
    250 ml oleju
    250 g jogurtu (grecki)
    250 g czekolady deserowej
    420 g mąki (2,5 szklanki)
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    szczypta soli
    MUS BANANOWY:

    1 l nektaru bananowo-brzoskwiniowego (z kartonu)
    4-5 dojrzałe banany
    sok z jednej cytryny
    200 g cukru
    500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
    2 łyżki żelatyny(20 g)
    cukier waniliowy
    PONCZ:
    1 szklanka "musu" bananowego, odlana z ugotowanego nektaru bananowo-brzoskwiniowego
    1 łyżka wódki
    DEKORACJA:
    1/2 szklanka zimnej śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    kilka łyżek białej, tartej czekolady
    2 banany
    1 mandarynka
    sok z cytryny







Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Tort czekoladowy z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Według mnie, najlepsza tortownica do biszkoptów, to tortownica wysoka z wyjmowanym dnem. Biszkopt lepiej i równomierniej nam w takiej rośnie (moja tortownica ma 10 cm wysokości). Jeśli nie posiadamy tak wysokiej formy, możemy sami podwyższyć naszą torownicę, za pomocą pergaminowego paska szerokiego na 10 cm, o obwodzie zewnętrznym naszej tortownicy. Tortownicę należy posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz.

    Dno również wykładamy pergaminowym krążkiem. Nie smarujemy pergaminu .
  • image-0cwn535 2. BISZKOPT:

    Czekoladę rozpuścić w rondelku o grubym dnie z jogurtem (grecki).

    Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel .
    Do masy jajecznej wlać jogurt z czekoladą, olej i razem zmiksować.
    Następnie wsypać kwasek cytrynowy i przesianą mąkę z sodą. Dokładnie zmiksować mikserem na małych obrotach.

    Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
  • 3. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
    Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy) ewentualnie dopiec. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika lekko przestudzić (można odwrócić górą do dołu). Pozostawić do schłodzenia.
    Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
    Zimny wyrównać, przekroić na 4 placki. Każdy nasączyć bananowym ponczem.
  • image-0lrp8p1 4. PRZYGOTOWANIE MUSU:
    Do rondelka wlać nektar. Dodać banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, żeby rozgotować banany.
    Odlać szklankę musu na poncz i przecedzić przez sitko.
    Pozostały nektar dokładnie rozdrobnić blenderem. Całkowicie ostudzić.

    Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. lekko podgrzać i wymieszać z chłodnym musem bananowym.

    Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, uważając aby nie przebić.
    Dodać w kilku partiach do musu, delikatnie wymieszać.
  • image-0i26sxa 5. Na paterze położyć obręcz z tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Jeśli tortownica jest niska, musimy od środka wyłożyć ją pergaminowym kołnierzem, wysokim na 10 cm. Ułożyć pierwszy biszkopt, na który wykładamy 1/4 część musu, lekko dociskamy i układamy kolejny biszkopt i mus, aż ułożymy 4 biszkopty i 4 części musu.Dokładnie wyrównać i wygładzić wierzch .
    Wstawić na 12 godzin do lodówki.
    Z zimnego i dokładnie zastygniętego tortu zdjąć delikatnie obręcz. Jeżeli nasza tortownica jest wysoka i nie wyłożyliśmy jej od środka pergaminem, można delikatnie podgrzać bok suszarką do włosów, to powinno ułatwić jej zdjęcie.
  • 6. Dekoracja:

    Ubić na sztywno zimną śmietankę z cukrem pudrem. Obłożyć bok, wygładzić i posypać tartą, białą czekoladą.
    Wierzch dekorujemy tuż przed podaniem mandarynką i pokrojonymi w plasterki bananami, skropionymi sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich ciemnieniu ; posypać tartą czekoladą.
    Tort najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować