Biszkopt z musem jabłkowo- brzoskwiniowym

4.2 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonale ciasto z orzeźwiającym musem, sprawdzi się na różne okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus jabłkowo-brzoskwiniowym:
    1 l musu jabłkowo- brzoskwiniowego- u mnie własnej roboty
    2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

    Pianka śmietanowa:
    500 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka żelatyny
    1-2 łyżki cukru pudru

    Starta czekolada deserowa

    Forma: 24 cm/24 cm
Wystaw ocenę:

4.2 (10 ocen)

Biszkopt z musem jabłkowo- brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąkę przesianą z proszkiem mieszając delikatnie łyżką . Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczenie: ok 35 minut w temp: 170 stopni.
  • 2. Mus jabłkowo-brzoskwiniowym:
    Galaretki rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody. Mus podgrzać na ogniu dodać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Mus z galaretką wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Pianka śmietanowa:
    Żelatynę rozmieszacw 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubić z cukrem dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na mus z galaretką. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Całość schłodzić. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować