Ciasto z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ciągle miksując powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180o C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
2.Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 700 ml wody i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie już dość mocno ścięta, 4 banany obieramy ze skórki, miksujemy na jednolitą masę i dodajemy powoli galaretkę, ciągle miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
3.Galaretkę multiwitamina rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Pozostałe banany kroimy w plastry i układamy na stężonym musie bananowym. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze