Ciasto z musem bananowym

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto lekkie i smaczne, doskonałe na letnie dni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Tłuszcz do wysmarowania blachy
    • Bułka tarta do wysypania blachy
    • 2 galaretki pomarańczowe
    • 6 bananów
    • 1 galaretka o smaku multiwitamina
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ciągle miksując powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180o C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
  • 2. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 700 ml wody i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie już dość mocno ścięta, 4 banany obieramy ze skórki, miksujemy na jednolitą masę i dodajemy powoli galaretkę, ciągle miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
  • 3. Galaretkę multiwitamina rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Pozostałe banany kroimy w plastry i układamy na stężonym musie bananowym. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować