Ciasto budyniowe z musem truskawkowo - bananowym

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto z kremem budyniowym i musem z truskawek i bananów

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • paczka biszkoptów 120g

    Krem: (u siebie zwiększyłam proporcje, jest to zależne od tego, jak bardzo lubi się krem budyniowy ;))
    750 ml mleka
    3 łyżki z górką mąki pszennej
    3 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
    250 g masła

    Mus:
    500 g truskawek (u mnie mrożone)
    duży banan lub dwa małe
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Mus Musy

Ciasto budyniowe z musem truskawkowo - bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wykładamy na dno blaszki.

    Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, mieszamy do połączenia. Jak mleko zawrze wlewamy mieszankę mączną, mieszamy intensywnie do zgęstnienia, trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając. Masło ucieramy na puch, dodając budyń w dwóch turach, wylewamy na biszkopty, chłodzimy.

    Mus: Truskawki i banany blendujemy i wstawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Ściągamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia, wylewamy na krem.

    Podajemy i cieszymy się wiosną!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować