Szybkie ciasto z kremem budyniowym i musem z truskawek i bananów
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
paczka biszkoptów 120g
Krem: (u siebie zwiększyłam proporcje, jest to zależne od tego, jak bardzo lubi się krem budyniowy ;))
750 ml mleka
3 łyżki z górką mąki pszennej
3 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
250 g masła
Mus:
500 g truskawek (u mnie mrożone)
duży banan lub dwa małe
2 galaretki truskawkowe
Ciasto budyniowe z musem truskawkowo - bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty wykładamy na dno blaszki.
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, mieszamy do połączenia. Jak mleko zawrze wlewamy mieszankę mączną, mieszamy intensywnie do zgęstnienia, trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając. Masło ucieramy na puch, dodając budyń w dwóch turach, wylewamy na biszkopty, chłodzimy.
Mus: Truskawki i banany blendujemy i wstawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Ściągamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia, wylewamy na krem.
Komentarze