BIGOS ŚWIĄTECZNY

4.5 (171 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

PYSZNY

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram suszonych sliwek zalać 1 szklanką porto rubi i odstawić.
    1 główka kapusty poszatkowana
    5 kg kiszonej kapusty/jak zbyt kwasna przepłukać/
    1 karkówka/ pokroić ją w kostkę/
    2 udka z kurczaka
    2 golonki/ jak zmiękną będą upieczone w piekarniku jako dodatkowe danie/
    0,5 kg mięsa z indyka
    2 litrowe pojemniki sosu z pieczenia karkówki /miałam zamrożone/
    3 litry wody do kapusty słodkiej i tyle samo do kiszonej
    garstka suszonych grzybów/namoczyć/
    30 dag mrożonych krojonych grzybów/podgrzybki i prawdziwki/
    wędliny pokrojone w kostkę:
    rolada z kurczaka 0,5 kg
    kiełbasa jałowcowa 0,5 kg
    kiełbasa mysliwska 0,5 kg
    boczek wędzony 30 dag
    szynka wędzona 30 dag
    oraz warzywa :
    4 marchewki starte na grubych oczkach tarki
    2 pietruszki pokrojone w kostkę
    pół małego selera pokrojony w kostkę
    kawałek pora pokrojonego w półtalarki
    2 duże cebule pokrojone w kostkę
    4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, przyprawa uniwersalna, trochę cukru, szczypta gałki muszkatołowej,
    2 łyżki syropu klonowego, pomidory z puszki,
    kilka pokrojonych suszonych pomidorów
    pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, trochę brandy
    przyprawa do bigosu, pieprz, słodka mielona papryka , majeranek, koncentrat pomidorowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule zeszklić z odrobiną cukru i przyprawa uniwersalna, dodać boczek, przesmażyć, dodać resztę wędliny i przesmażyć.
    Połowę kiełbasy kroję na kawałki i dodaję bez przysmażania
    Do kapusty słodkiej wlać wodę i sos, dodać pokrojone mięso oraz udka z kurczaka, grzyby, dodać 4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, przyprawa uniwersalna, , trochę cukru i gotować na srednim ogniu.
    W oddzielnym garnku ugotować kapustę kiszoną
    dodając 3 litry wody, golonki i 3 łyżki przyprawy uniwersalnej, , gotować do miękkosci.
    Potem odlać wywar/zachować na wszelki wypadek/
    Odcedzoną kapustę dodać do kapust słodkiej, wymieszać, dodać 2 łyżki syropu klonowego, sliwki z winem
    szczyptę gałki muszkatołowej, podgotować.
    następnie dodać pomidory z puszki,
    kilka pokrojonych suszonych pomidorów
    pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    wlać trochę brandy i dalej gotować.
    Należy cały czas próbować i stopniowo doprawiać: przyprawą do bigosu, pieprzem, słodką mieloną papryką, majerankiem i dodać koncentrat pomidorowy.
    Dobry bigos powinien być gotowany i odgrzewany przez kilka dni aż otrzymamy ciemny kolor.
    Na zdjęciu jest jednodniowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować