100 gram suszonych sliwek zalać 1 szklanką porto rubi i odstawić.
1 główka kapusty poszatkowana
5 kg kiszonej kapusty/jak zbyt kwasna przepłukać/
1 karkówka/ pokroić ją w kostkę/
2 udka z kurczaka
2 golonki/ jak zmiękną będą upieczone w piekarniku jako dodatkowe danie/
0,5 kg mięsa z indyka
2 litrowe pojemniki sosu z pieczenia karkówki /miałam zamrożone/
3 litry wody do kapusty słodkiej i tyle samo do kiszonej
garstka suszonych grzybów/namoczyć/
30 dag mrożonych krojonych grzybów/podgrzybki i prawdziwki/
wędliny pokrojone w kostkę:
rolada z kurczaka 0,5 kg
kiełbasa jałowcowa 0,5 kg
kiełbasa mysliwska 0,5 kg
boczek wędzony 30 dag
szynka wędzona 30 dag
oraz warzywa :
4 marchewki starte na grubych oczkach tarki
2 pietruszki pokrojone w kostkę
pół małego selera pokrojony w kostkę
kawałek pora pokrojonego w półtalarki
2 duże cebule pokrojone w kostkę
4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, przyprawa uniwersalna, trochę cukru, szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki syropu klonowego, pomidory z puszki,
kilka pokrojonych suszonych pomidorów
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, trochę brandy
przyprawa do bigosu, pieprz, słodka mielona papryka , majeranek, koncentrat pomidorowy.
Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule zeszklić z odrobiną cukru i przyprawa uniwersalna, dodać boczek, przesmażyć, dodać resztę wędliny i przesmażyć.
Połowę kiełbasy kroję na kawałki i dodaję bez przysmażania
Do kapusty słodkiej wlać wodę i sos, dodać pokrojone mięso oraz udka z kurczaka, grzyby, dodać 4 ziarna jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz, przyprawa uniwersalna, , trochę cukru i gotować na srednim ogniu.
W oddzielnym garnku ugotować kapustę kiszoną
dodając 3 litry wody, golonki i 3 łyżki przyprawy uniwersalnej, , gotować do miękkosci.
Potem odlać wywar/zachować na wszelki wypadek/
Odcedzoną kapustę dodać do kapust słodkiej, wymieszać, dodać 2 łyżki syropu klonowego, sliwki z winem
szczyptę gałki muszkatołowej, podgotować.
następnie dodać pomidory z puszki,
kilka pokrojonych suszonych pomidorów
pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
wlać trochę brandy i dalej gotować.
Należy cały czas próbować i stopniowo doprawiać: przyprawą do bigosu, pieprzem, słodką mieloną papryką, majerankiem i dodać koncentrat pomidorowy.
Dobry bigos powinien być gotowany i odgrzewany przez kilka dni aż otrzymamy ciemny kolor.
Na zdjęciu jest jednodniowy
Komentarze