REKLAMA

Bigos świąteczny

wyświetlono: 1108 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Bigos sprawdza się świetnie podczas domowych imprez, nie może go zabraknąć świąteczną porą. Przygotowałam go wg receptury mojej mamy, jest pyszny

opublikowany: 13.10.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,5kg kwaszonej kapusty,
    250g mięsa wieprzowego od szynki,
    250g wołowiny na bigos,
    1 pętko kiełbasy,
    100g boczku,
    1 cebula,
    garść suszonych grzybów,
    2 ziela angielskie,
    1 liść laurowy,
    4 ziarna pieprzu,
    2 jagody jałowca,
    1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżeczki majeranku,
    sól,
    pieprz,
    cukier
    smalec do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 171 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Bigos świąteczny 1. Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części jeśli jest długa. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie i gotujemy około 45 minut.
  • Bigos świąteczny 2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to po 20 minutach odcedzamy ją, zalewamy wodą i gotujemy następne 25 minut. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcedzamy. Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
    W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano.
  • Bigos świąteczny 3. Przekładamy je do kapusty. Następnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na rumiano i przekładamy do kapusty. Grzyby kroimy w paski i umieszczamy je w garnku razem z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pieprzem i jałowcem. Kapustę podlewamy wodą z moczenia grzybów, trzeba uważać, aby nie dostał się tam piasek, który mógłby osadzić się z grzybów.
  • Bigos świąteczny 4. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-5-2h do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy ewentualnie wodę. Na początku dodajemy również majeranek, a pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Bigos świąteczny 5. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Najlepszy jest kilka dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kiziolek201 P1070178

Bigos świąteczny

Tradycyjny bigos na różne okazje i święta.

kategoria: Dania główne bigos opublikowany: 29.09.2019 | wyświetlono: 315 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE