Bigos świąteczny

5 (171 ocen)

Bigos sprawdza się świetnie podczas domowych imprez, nie może go zabraknąć świąteczną porą. Przygotowałam go wg receptury mojej mamy, jest pyszny

Składniki:

  • 1,5kg kwaszonej kapusty,
    250g mięsa wieprzowego od szynki,
    250g wołowiny na bigos,
    1 pętko kiełbasy,
    100g boczku,
    1 cebula,
    garść suszonych grzybów,
    2 ziela angielskie,
    1 liść laurowy,
    4 ziarna pieprzu,
    2 jagody jałowca,
    1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżeczki majeranku,
    sól,
    pieprz,
    cukier
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos świąteczny 1. Kapustę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, odciskamy i kroimy na mniejsze części jeśli jest długa. Przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie i gotujemy około 45 minut.
  • Bigos świąteczny 2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to po 20 minutach odcedzamy ją, zalewamy wodą i gotujemy następne 25 minut. Po ugotowaniu kapustę dokładnie odcedzamy. Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
    W tym czasie mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a kiełbasę w talarki. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy mięso na rumiano.
  • Bigos świąteczny 3. Przekładamy je do kapusty. Następnie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy na rumiano i przekładamy do kapusty. Grzyby kroimy w paski i umieszczamy je w garnku razem z zielem angielskim i liściem laurowym oraz pieprzem i jałowcem. Kapustę podlewamy wodą z moczenia grzybów, trzeba uważać, aby nie dostał się tam piasek, który mógłby osadzić się z grzybów.
  • Bigos świąteczny 4. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1-5-2h do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy ewentualnie wodę. Na początku dodajemy również majeranek, a pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Bigos świąteczny 5. Bigos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Najlepszy jest kilka dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować