Bigos świąteczny

wyświetlono: 227 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Należy pamiętać, że najlepszy bigos potrzebuje wielokrotnego podgrzewania a następnie schłodzenia.

opublikowany: 07.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.800 g kapusty kiszonej (z marchewką)
    1 cebula
    200 g boczku
    200 g kiełbasy
    40 g grzybów suszonych
    2 łyżki miodu
    kilka śliwek suszonych
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz
    kminek mielony
    3 ziarna jałowca
    kilka ziaren pieprzu
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić. Przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybów, tak aby przykryć kapustę. (W razie potrzeby dolać trochę wody). Gotować na wolnym ogniu. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Kolejno dodać namoczone grzyby, śliwki, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać kminek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można dolać trochę wina czerwonego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: eluchap eluchap

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 21.11.2011 | wyświetlono: 806 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kiziolek201 P1070178

Bigos świąteczny

Tradycyjny bigos na różne okazje i święta.

kategoria: Dania główne bigos opublikowany: 29.09.2019 | wyświetlono: 325 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE