Barszcz wigilijny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Barszcz o pięknym rubinowym kolorze, idealnie pasuje do domowych pasztecików, krokietów lub wigilijnego kulebiaka. Tradycyjny,postny, czysty barszcz.Zachwyca intensywnym, mocno buraczanym smakiem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki (duże): 6 sztuk
    - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - seler naciowy (łodygi): 2 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 4 sztuki
    - grzyby suszone (leśne,np.prawdziwki): 4 sztuki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - pieprz (czarny / świeżo zmielony): 2 szczypty
    - sól: 3 szczypty
    - majeranek (suszony,aromatyczny): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Do dużego garnka wlać 2 litry zimnej wody, wrzucić obrane i umyte marchewki, buraki, pietruszkę oraz seler i grzyby. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 120 minut.
  • 2. Do barszczu wlać sok z cytryny, ewentualnie doprawić do smaku solą. Przecedzić, wsypać majeranek, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Grzyby Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować