Wigilijny barszcz czerwony

4.5 (152 ocen)

  • 10 min

Mój niezawodny przepis na szybki i aromatyczny barszcz czerwony.

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
    szklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonej
    np. z gotowania farszu do pierogów lub uszek
    szklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)
    kilka suszonych grzybów
    łyżka majeranku
    2 łyżki cukru
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Wigilijny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3 sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
    Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
    Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
    .
  • 2. Podajemy gorący z uszkami.

Porady

Grzyby możemy zużyć do sosu do mięsa lub dokroić do farszu na pierogi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować