Mój niezawodny przepis na szybki i aromatyczny barszcz czerwony.
10 min
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
szklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonej
np. z gotowania farszu do pierogów lub uszek
szklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)
kilka suszonych grzybów
łyżka majeranku
2 łyżki cukru
sól,pieprz
Wigilijny barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3 sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
.
2.Podajemy gorący z uszkami.
Porady
Grzyby możemy zużyć do sosu do mięsa lub dokroić do farszu na pierogi
Komentarze