Babka cytrynowa z polewą czekoladową

4.86 (7 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Tym razem babka cytrynowa :)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej 550
    20 dag rozpuszczonego masła
    starta skórka z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    Polewa czekoladowa:

    100 g czekolady
    2-3 łyżki masła
    garść wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka cytrynowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Następnie ubijamy jajka z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy rozpuszczone masło cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut.
    Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową,posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Wiórki kokosowe Cytryna Mleko Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować