Cytrynowa babka świąteczna (wielkanocna)

wyświetlono: 11686 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Bazie, borowina czy gałązki forsycji to piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Stół będzie jednak zachwycał, gdy na jego blacie ustawimy świąteczne ciasto jakim jest babka z tego przepisu. Jestem przekonana, że po świątecznym śniadaniu nie jedna osoba skusi się na kawałek tego jakże pysznego, cytrynowego ciasta.

opublikowany: 12.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
    200 g oleju roślinnego
    skórka i sok z 1 cytryny
    140 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    160 g mąki pszennej tortowej
    90 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 3.55 z 11 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Cytrynowa babka świąteczna (wielkanocna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używacie metalowej formy do babki należy ją wysmarować odrobiną masła, a następnie wysypać mielonymi orzechami lub bułką tartą. Jeśli jednak tak jak ja, korzystacie z silikonowej formy, nie musicie jej niczym smarować. Piekarnik nagrzewamy do 170 C (grzanie góra-dół).
  • 2. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Olej odmierzamy w osobnym naczyniu. Do oleju dodajemy startą na drobnej tarce, żółtą część cytryny wcześniej wyszorowanej i sparzonej gorącą wodą. Następnie do oleju wyciskamy sok.
  • 3. Jajka (sprawdź wskazówki poniżej :) )* wbijamy do drugiej, większej miski i ubijamy na puszystą piane ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.
  • 4. Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąk oraz olej zmieszany z cytryną. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • 5. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Możemy ją wówczas udekorować cytrynowym lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową, białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub klasycznie oprószyć odrobiną cukru pudru.

Porady

* Aby masa jajeczna lepiej się ubiła, jajka przed rozbiciem można włożyć na około 5-10 min do miski z ciepłą wodą. Należy jednak pamiętać, aby przed rozbiciem jajek dokładnie wytrzeć je z wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bietka received_1079120452535385

Babka cytrynowa wielkanocna

Na Wielkanoc taka babka musi być obowiązkowo.

kategoria: Ciasta babki opublikowany: 04.01.2019 | wyświetlono: 224 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Babka cytrynowa

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

kategoria: Ciasta babki opublikowany: 14.06.2018 | wyświetlono: 4791 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Babka Wielkanocna

Babka od święta i na co dzień, z serkiem ricotta.

kategoria: Ciasta do kawy babki babka wielkanocna Desery opublikowany: 26.02.2017 | wyświetlono: 1625 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kamila26 miniaturka 3

Babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam. Polecam!

kategoria: babki babka wielkanocna Desery opublikowany: 27.08.2012 | wyświetlono: 573366 Książki kucharskie: 50 | Polecenia: 4

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE