Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 235447 |
  • dodany do książki kucharskiej: 42 |
  • polecenia: 4

Najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam. Polecam!

miniaturka 3
  • 10min

Składniki

-4 jajka
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
  • 4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieBabka wielkanocnababkakonkurs_dziecibabka cytrynowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Skotka

Babka cytrynowa

Babka ta jest idealnym ciastem...

na dużą foremkę z kominkiem (2,5 l)

6 jajek
225 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru 
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sok i skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
3/4 szklanki cukru pudru 
2-3 łyżki wrz

Dodane przez: klementynka

babka cytrynowa na śmietanie

Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze...