REKLAMA

Babka cytrynowa

wyświetlono: 467109 | dodany do książki kucharskiej: 50 | polecenia: 4

Najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam. Polecam!

opublikowany: 27.08.2012
Udostępnij Pinterest
  • 10 min

Składniki:

  • -4 jajka
    -szklanka cukru
    -szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g roztopionego masła lub margaryny
    -sok z 1 cytryny
    -starta skórka z cytryny
Ocena:

(średnia 4.56 z 226 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
  • 4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zielony liść zielony liść

Puszysta babka cytrynowa.

Babka o smaku cytrynowym, smaczna i pulchna.szybka w wykonaniu i zawsze się udaje.

kategoria: Ciasta babka wielkanocna Desery opublikowany: 07.09.2014 | wyświetlono: 53031 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Babka cytrynowa

Pyszna babka z mocno cytrynowym akcentem

kategoria: babki babka wielkanocna Desery opublikowany: 13.02.2015 | wyświetlono: 2753 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Cytrynowa babka.

Bardzo puszysta i bardzo pyszna.

kategoria: Ciasta babka wielkanocna Desery opublikowany: 21.02.2014 | wyświetlono: 1929 Książki kucharskie: 25 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE