Babka cytrynowa

3.81 (789 ocen)

  • 10 min

Najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • -4 jajka
    -szklanka cukru
    -szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g roztopionego masła lub margaryny
    -sok z 1 cytryny
    -starta skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

3.81 (789 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
  • 4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować