Babka cytrynowa

3.88 (608 ocen)

  • 10 min

Najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • -4 jajka
    -szklanka cukru
    -szklanka mąki pszennej
    -1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g roztopionego masła lub margaryny
    -sok z 1 cytryny
    -starta skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

3.88 (608 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
  • 4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować