Babka marchewkowa z polewą czekoladową

4.78 (18 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną, delikatną oraz wilgotną babkę marchewkową, która od lat króluje w moim domu na przyjęciach rodzinnych oraz na Wielkanoc. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 200 g startej marchewki
    - 1 szklanka mąki
    - 0,5 szklanki oleju rzepakowego
    - 0,6 szklanki cukru
    - 2 jajka
    - 4 łyżki rodzynek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - szczypta soli

    POLEWA
    - 100 g czekolady deserowej
    - 2 łyżki masła
    - 6 łyżek mleka
    - czekoladowa lub cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.78 (18 ocen)

Babka marchewkowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.
  • 3. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
  • 4. Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować