Nie zawiera konserwantów, jest bardzo zdrowy, nie tylko na święta do barszczu wigilijnego z uszkami. Robię go również w trakcie roku i popijam dla zdrowotności.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 kg buraczków czerwonych
5 szkl. przegotowanej letniej wody
1 łyżeczka soli
5 ząbków czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, wkładać do słoika, przekładając czosnkiem, zielem angielskimi listkami laurowymi, całość zalać przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z solą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w kuchni na blacie w ciepłym miejscu, aby zakwas pracował, po 5-6 dniach zakwas zlać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tyg. A buraki można wykorzystać do surówki.
Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia, robię go normalnie w trakcie roku.
Aby przyspieszyć cały proces można wrzucić do słoika kawałek chleba razowego lub wlać trochę soku z ogórków kiszonych, a słoik najlepiej przykryć gazą i zawiązać gumką.
Komentarze