Niewielka ilość miodu dodana właśnie do zupy buraczkowej - świetnie wpływa na jej walory smakowe.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok.1,5 kg buraczków
1 l wody
1 średnia cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek, lubczyk
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka miodu
zabielenie:
szczypta soli
2 łyżki śmietany
garść posiekanego koperku
ugotowane ziemniaczki do podania
Zupa buraczkowa z dodatkiem miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i podpiekamy. Buraki obieramy i przekrawamy na pół. Zalewamy wodą, podprawiamy solą, dodajemy podpieczoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Gdy buraczki zmiękną to je wyciągamy i dodajemy pozostałe składniki, pieprz, zioła i sok z cytryny oraz łyżkę miodu. Mieszamy i po chwili lekko zabielamy dodając mieszankę śmietany z odrobiną soli i hartujemy buraczanym wywarem, gotową zaprawę wlewamy w całość do garnka. Gotujemy ok.5 min. i zestawiamy z ognia. Z wybranych buraków bierzemy 3 połówki ścieramy na tarce i dodajemy do zupki. Wrzucamy na sam koniec garść posiekanego koperku i mieszamy. Gotową zupę buraczaną możemy już podawać z ugotowanymi wcześniej ziemniaczkami. A pozostałe buraki możemy przerobić na ciasto czeko buraczane lub buraczki ćwikłowe do II dania.
Komentarze