Zupa buraczkowa z dodatkiem miodu

4.25 (24 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niewielka ilość miodu dodana właśnie do zupy buraczkowej - świetnie wpływa na jej walory smakowe.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.1,5 kg buraczków
    1 l wody
    1 średnia cebula
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    majeranek, lubczyk
    2 liście laurowe
    2-3 kulki ziela angielskiego
    1 łyżka miodu

    zabielenie:

    szczypta soli
    2 łyżki śmietany

    garść posiekanego koperku
    ugotowane ziemniaczki do podania
Wystaw ocenę:

4.25 (24 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki

Zupa buraczkowa z dodatkiem miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i podpiekamy. Buraki obieramy i przekrawamy na pół. Zalewamy wodą, podprawiamy solą, dodajemy podpieczoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Gdy buraczki zmiękną to je wyciągamy i dodajemy pozostałe składniki, pieprz, zioła i sok z cytryny oraz łyżkę miodu. Mieszamy i po chwili lekko zabielamy dodając mieszankę śmietany z odrobiną soli i hartujemy buraczanym wywarem, gotową zaprawę wlewamy w całość do garnka. Gotujemy ok.5 min. i zestawiamy z ognia. Z wybranych buraków bierzemy 3 połówki ścieramy na tarce i dodajemy do zupki. Wrzucamy na sam koniec garść posiekanego koperku i mieszamy. Gotową zupę buraczaną możemy już podawać z ugotowanymi wcześniej ziemniaczkami. A pozostałe buraki możemy przerobić na ciasto czeko buraczane lub buraczki ćwikłowe do II dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czosnek Koper Miód Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować