Zakwas na barszcz czerwony

5 (146 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealny zakwas na świąteczny barszcz. Można go także pić- jest źrodlem wielu cennych witamin.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwone buraki
    Na słoik litrowy :
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    4 zabki czosnku
    Sól: 1 łyżka na litr wody
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrac, umyc i pokroić w kilku cm plastry.
    Do wyparzonego słoika dodac przyprawy i czosnek oraz ciasno układać buraki. Sól rozpuścić w letniej wodzie i zalac buraki.
    Zamknąć słoik, przechowywać w ciemnym miejscu.
    W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).
    Gotowy zakwas zlac do butelek, można go przechowywać kilka tygodni w lodówce.

Porady

Z buraków po zakwasie można zrobić surówke ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować