Zakwas na barszcz czerwony

  • wyświetlono: 596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niedługo Wigilia, trzeba wypróbować nowe przepisy.

  • 2 porcje
  • 15min

Składniki

1 kg buraków czerwonych
2 litry wody
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
marchewka
3 goździki
2 łyżki soli
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas na barszcz czerwony

  • 1. Wodę zagotować i ostudzić, posolić i posłodzić. Buraki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w plastry. Na dno słoika ułożyć buraki, marchewkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku. Następnie kolejną taką samą warstwę aż do skończenia składników. Zalać wodą, dołożyć goździki i przykryć gazą. Codziennie trzeba otwierać i zbierać szum jaki się wytworzy. Taki zakwas jest gotowy po ok. tygodniu.B

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakibarszczzakwas

Komentarze

Podobne przepisy

Zakwas na żurek

Dodane przez: Klaudia0318

Zakwas na żurek

Zurek na takim zakwasie jest pyszny....

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK

Przygotowanie takiego domowego...

Zakwas na Żur Śląski

Dodane przez: emalitowska

Zakwas na Żur Śląski

Według tego przepisu żur kisi moja...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kiszone buraki na barszcz

To doskonały koncentrat barszczu...

image-2b0tle4

Dodane przez: Sliczna6

Zakwas na żurek

Pyszny pachnacy,domowy zakwas na...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Wioleczka1

Zakwas na żurek

Nie ma to jak żurek na domowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE