Pierogi serowo jagodowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pełne nadzienie z sera białego oraz soczystych i pachnących lasem jagód leśnych, idealne na bezmięsny obiad lub podwieczorek, u mnie takie pierożki znikają w locie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka bardzo ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy

    Farsz:
    kostka sera białego
    szklanka jagód leśnych
    cukier

    Dodatkowo:
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi serowo jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut pod przykryciem. Ser biały wymieszać z jagodami oraz dosłodzić cukrem kryształem.
  • pierożki 2. Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierożki.
  • 3. Pierożki gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty, podawać z kleksem śmietany i posypane cukrem kryształem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować