Pyszne pełne nadzienie z sera białego oraz soczystych i pachnących lasem jagód leśnych, idealne na bezmięsny obiad lub podwieczorek, u mnie takie pierożki znikają w locie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
szklanka bardzo ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
kostka sera białego
szklanka jagód leśnych
cukier
Pierogi serowo jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i zarobić z wodą, solą i oliwą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut pod przykryciem. Ser biały wymieszać z jagodami oraz dosłodzić cukrem kryształem.
2.Następnie ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierożki.
3.Pierożki gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty, podawać z kleksem śmietany i posypane cukrem kryształem.
Komentarze