Pyszne kruchutkie ciasto wypełnione po same brzegi masą serową z soczystymi jabłkami z galaretką, całość zwieńczona polewą czekoladową z orzeszkami. Ciasto bardzo szybkie przygotowania i znika w błyskawicznym tempie.
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3 żółtka
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 łyżki masła
2 galaretki malinowe
Masa serowa:
600 g sera białego zmielonego
180 g cukru pudru
200 g masła
1/2 szklanki mleka
budyń waniliowy
3 jajka
Delicja serowo jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 3 części, upiec 3 placki w temp. 180 stopni przez ok 12- 15 minut. Czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, masło rozpuścić dodać jabłka i poddusić. Do gorących jabłek wmieszać galaretki malinowe. ( w razie potrzeby gdy jabłka puszczą dużo soku, odcisnąć )
3.Żółtko i jajka utrzeć z cukrem i masłem, podgrzewać na ogniu, następnie dodać ser i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozprowadzić w mleku i wlać na gotujący ser cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i chwilę przestudzić.
4.Na pierwszy blat wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem i wyłożyć gorąco masę serową, przykryć trzecim blatem. Całość polać polewą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze