Pierogi serowo-jagodowe i najlepsze ciasto :)

4.49 (202 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pierogi to danie, które systematycznie gości na moim stole, ciasto jest pyszne i łatwo się je robi. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    duża szczypta soli
    1 szklanka gorącej wody

    Na farsz :

    200g sera twarogowego półtłustego
    0,5 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi serowo-jagodowe i najlepsze ciasto :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką (by się nie poparzyć). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni (ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło.

    W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg, żółtko i cukier mieszamy widelcem. Na końcu dosypujemy jagody i delikatnie łączymy z twarogiem.

    Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem, śmietanką, jogurtem czy sosem owocowym.

    Pierogi po ugotowaniu i ostudzeniu można zamrozić, smakują idealnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować