Pierogi serowo-jagodowe i najlepsze ciasto :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką (by się nie poparzyć). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni (ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg, żółtko i cukier mieszamy widelcem. Na końcu dosypujemy jagody i delikatnie łączymy z twarogiem.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem, śmietanką, jogurtem czy sosem owocowym.
Pierogi po ugotowaniu i ostudzeniu można zamrozić, smakują idealnie.
Komentarze