Drożdżówki serowo-jagodowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bułeczki są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Ciasto puszyste , pyszny serowo-jagodowy farsz sprawiają, że trudno oprzeć się na jednej.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    8 dkg cukru
    15 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    7 dkg masła
    1 szklanka maślanki

    dodatkowo:
    1/2 szklanka jagód
    20 dkg sera białego
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko do smarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżówki serowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drozdzówki serowo-jagodowe 1. Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i wody przygotować rozczyn. Odstawić na 10 min.
  • Drożdzówki serowo-jagodowe 2. Mąkę przesiać , dodać cukier , jajko, masło sól , ciepłą maślankę i rozczyn. Wyrobić ciasto mikserem i odstawić na około 1 godz.
  • Drożdżówki serowo-jagodowe 3. Ser połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem. Ciasto rozwałkować posmarować serem i posypać jagodami
  • Drożdżówki serowo-jagodowe 4. Zwinąć w rulon.
  • Drożdżówki serowo-jagodowe 5. Pokroić na roladę.
  • Drożdzówki serowo-jagodowe 6. Z odciętych kawałków formować bułeczki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Jagody nie muszą być świeże. Ja wykorzystałam jagody ze słoika, które były zasypane cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować