Ogórki konserwowe

4.51 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :)
Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni.
Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej słodko-kwaśne :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sporą ilość świeżych ogórków gruntowych (najlepiej zebranych tego samego dnia)
    - kwiaty kopru
    - młode główki czosnku (po 1 na słoik)
    - liście chrzanu
    - gorczycę
    - liście laurowe
    - ziele angielskie
    - czarny pieprz w ziarnach
    Na zalewę:
    - 4l wody
    - 4 szklanki cukru
    - 4 łyżki soli
    - 0,5l octu
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin wcześniej szykujemy zalewę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Po zagotowaniu dodajemy ocet i czekamy chwilę, aż zalewa znów się zagotuje. Wtedy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Świeże ogórki starannie myjemy. Nie obieramy. Najlepiej namoczyć je na kilka minut w zimnej wodzie i potem starannie umyć.
  • 3. Na dnie każdego słoika układamy kawałek liścia chrzanu, kilka mniejszych ''bukiecików'' z kwiatów kopru i przekrojoną na pół główkę czosnku.
  • 4. Do słoika, możliwie ciasno, upychamy ogórki.
  • 5. Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą tak, by je swobodnie przykryła. Dodajemy po około pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 nieduży listek laurowy, 1 ziele angielskie i ze 2-3 kulki czarnego pieprzu na słoik.
    Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 80-85 stopniach maksymalnie 10 minut.









    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować