Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

4.56 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Ogórki konserwowe własnoręcznie zrobione, smakują bardziej niż kupione w sklepie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • dowolna ilość małych ogórków
    koper
    chrzan
    czosnek
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    marchewka pokrojona w zapałkę lub plasterki

    Zalewa na 4 słoiki 0.5 l
    3 szkl wody
    1 szkl octu
    1 szkl cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.56 (232 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować potrzebna ilość słoików. Ja umyte słoiki wkładam do piekarnika i włączam piekarnik na 100*C, gdy lampka zgaśnie ostrożnie wyjmuję.
  • 2. Umyte ogórki wkładam pionowo i do każdego słoika dodaję łodygę kopru, listek laurowy, 3 ziarenka ziela, kilka plasterków lub zapałek marchewki, 2-3 wiórki chrzanu, szczyptę gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  • 3. Składniki zalewy zagotowuję i gorącą zalewam ogórki. Słoiki zamykam i otulam grubym kocem. Tak zostawiam do wystygnięcia. Ogórków konserwowych nie pasteryzuję.

Porady

Można sobie pracę ułatwić, dodając gotową mieszankę przypraw do ogórków konserwowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować