Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

  • wyświetlono: 244560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 64 |
  • polecenia: 6

Ogórki konserwowe własnoręcznie zrobione, smakują bardziej niż kupione w sklepie.

IMG_4402
  • 4 porcje
  • 30min

Składniki

dowolna ilość małych ogórków
koper
chrzan
czosnek
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
marchewka pokrojona w zapałkę lub plasterki

Zalewa na 4 słoiki 0.5 l
3 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

  • 1. Przygotować potrzebna ilość słoików. Ja umyte słoiki wkładam do piekarnika i włączam piekarnik na 100*C, gdy lampka zgaśnie ostrożnie wyjmuję.
  • 2. Umyte ogórki wkładam pionowo i do każdego słoika dodaję łodygę kopru, listek laurowy, 3 ziarenka ziela, kilka plasterków lub zapałek marchewki, 2-3 wiórki chrzanu, szczyptę gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  • 3. Składniki zalewy zagotowuję i gorącą zalewam ogórki. Słoiki zamykam i otulam grubym kocem. Tak zostawiam do wystygnięcia. Ogórków konserwowych nie pasteryzuję.

Porady

Można sobie pracę ułatwić, dodając gotową mieszankę przypraw do ogórków konserwowych.

Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylaogórki konserwoweprzepis_miesiąca1000przetwory_z_ fiskars
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0aveoy4

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ogórki konserwowe z pomidorami

Ogórki konserwowe to znakomity...

OGÓRKI KONSERWOWE

Dodane przez: kiciax1

OGÓRKI KONSERWOWE

pyszne i chrupkie OGÓRKI KONSERWOWE...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki konserwowe

To jedne z moich ulubionych ogórków,...

Szybkie ogórki konserwowe

Dodane przez: MonikaW

Szybkie ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe dobre zawsze...

Ogórki konserwowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki konserwowe

Jedne z ulubionych ogórków mojej...

Ogórki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ogórki konserwowe

Gdy zaczyna się sezon ogórkowy,...