Ogórki konserwowe

4.49 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na ok. 11 litrowych słoików):
    5 kg mniejszych ogórków gruntowych
    Zalewa (na każdy słoik):
    4 pełne łyżki octu
    4 łyżeczki cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    woda (najlepiej przefiltrowana)
    Dodatkowo (na każdy słoik):
    1-2 gałązki kopru
    5 cm kawałek chrzanu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
    3 kulki ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    4 ziarna czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Przekąski

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować