Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

4.86 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące ogórki bez pasteryzowania, zalewamy gorącą zalewą i owijamy w gruby koc. Przepis dostałam już jakiś czas temu od sąsiadki i muszę wam przyznać że są rewelacyjne. Gorąco polecam :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg malutkich ogórków
    1 główka czosnku
    2 laski chrzanu
    2 marchewki
    koper
    ziele angielskie
    liście laurowe

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.86 (189 ocen)

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, do czystych słoiczków wkładamy koper po 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 słupki marchewki,2 słupki chrzanu, 1/2 łyżeczki gorczycy i po 1 ząbku czosnku. Układamy ciasno ogórki.
  • 2. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcamy i przykrywamy grubym kocem, tak przygotowane ogórki zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować