Pyszne chrupiące ogórki bez pasteryzowania, zalewamy gorącą zalewą i owijamy w gruby koc. Przepis dostałam już jakiś czas temu od sąsiadki i muszę wam przyznać że są rewelacyjne. Gorąco polecam :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 kg malutkich ogórków
1 główka czosnku
2 laski chrzanu
2 marchewki
koper
ziele angielskie
liście laurowe
Ogórki konserwowe bez pasteryzowania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy, do czystych słoiczków wkładamy koper po 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 słupki marchewki,2 słupki chrzanu, 1/2 łyżeczki gorczycy i po 1 ząbku czosnku. Układamy ciasno ogórki.
2.Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcamy i przykrywamy grubym kocem, tak przygotowane ogórki zostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy.
Komentarze